"Ale to jest pyszne" powiedział Adam o sałatce z sałaty i kilku innych składników. A jako że to moja kompozycja, nie mogę pozostać obojętna. Będzie więc przepis. Ekskluzywny przepis dla Adama, aby mógł delektować się smakiem kiedy przyjdzie mu ochota.
Składniki:
- sałata (może być mix sałat z roszponką lub rukolą; robiąc dla siebie wykorzystuję pół paczki 160g)
- pomidorki koktajlowe (5-10 sztuk)
- twaróg chudy (np. klinek 250g wystarczy na dwa razy)
- majonez lekki (1-2 łyżki)
- oliwa (1-2 łyżki)
- oliwki drylowane (50 g)
- pestki słonecznika (1-2 czubate łyżki)
- pestki dyni (1-2 czubate łyżki)
- nasiona chia lub czarnuszki (1 łyżeczka)
- suszona żurawina (garść)
to są składniki do wersji bazowej, jaką jadam często
Wersja, którą poczęstowałam Adama miała być pełnym posiłkiem więc zawierała jeszcze:
- mięso z kurczaka (ugotowane lub duszone lub grillowane)
ale nie zawierała żurawiny, która mi się skończyła.
Sposób wykonania
Pomidorki przekroić na połówki.
Twaróg pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki włożyć do szklanej miski. Delikatnie wymieszać. Skropić oliwą. Dodać majonez. Wymieszać. Odstawić na godzinę. Nie zawsze to robię.
Jeżeli jest z kurczakiem, to jest to pełne danie i już nie ma dodatków.
Wersję bez kurczaka można traktować jako sałatę/surówkę do innych dań.
Inne warianty.
Zamiast białego twarogu można dać ser feta ale wówczas już nie daję majonezu.
Zamiast majonezu, w każdym wariancie, można zrobić sos jak w przepisie "Sałatka Betty z sosem Ewy".
Inny wariant sosu to oliwa/olej, sok z cytryny, miód. Wymieszać do gęstej konsystencji.
Ja lubię prosty wariant z twarogiem.
Ciekawe, który wariant wykona Adam i czy będzie mu smakowała tak jak moja?
Smacznego.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz